forrás www.kozzi.com
Ez hülyén hangzik, de a bab altat. (Állítólag…)Tudományos magyarázata is van rá, persze.
Én abból annyit értek, hogy van egy tripofán nevű esszenciális (= az emberi szervezet nem állítja elő, így étellel kell bevinni) aminosav, ami nyugtató hatású. A tripofán valahogyan áttételesen (és gondolom pozitívan) hat a központi idegrendszer alvásciklust és hangulatot szabályozó részére.
És a jó hír: a bab is tartalmaz ilyen tripofánt! (Bízom benne, hogy a zöldbab is, mert...) Ma egy altató zöldbab salátával készültem!
Zöldbabsaláta
Hozzávalók:
500g zsenge zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olivaolaj, 3 evőkanál majonéz, egy kis mustár, bors, méz, citrom, petrezselyem
Elkészítése:
A zöldbab végeit le kell vágni, majd megmosni és megfőzni (nem sokáig csak ’roppanósan puhára’).
Eközben a szószt ki lehet keverni. Olivaolajat az összenyomott fokhagymával, sóval, borssal, kis citromlével, egy kanál mézzel, egy cseppnyi mustárral és a majonézzel jól összedolgozni.
A főtt babot megforgatni a szósszal, majd petrezselymet, esetleg paradicsomot adni hozzá.
Vajas pirítóssal és reszelt sajttal a legjobb, könnyed vacsinak, altató pirulák helyett.
Ui: Voltatok ma Bakonybélben?